KOCAELİ / GÖLCÜK - Eyüp Sultan İmam Hatip Ortaokulu

Farklılıklara saygı duyuyoruz.

Farklılıklara saygı eğitimi bireyin kendisini ve çevresindeki diğer kişileri tanımasıyla başlar. Çocuğun kendisini ve diğerlerini tanıma çalışmalarında mümkün olduğu kadar bireysel farklılıklara ve çeşitliliğe dikkat çekmek amacıyla etkinlikler gerçekleştirdik. İlk etkinliğimiz için öncelikli olarak "Gökkuşağı Okulu" adlı kısa çizgi filmi izleyerek, gökkuşağını oluşturan her bir renk gibi, öğrencilerin herbirinin ayrı bir renkte, ayrı bir özellikte olduğunun altını çizdik. Daha sonra öğrencilerden yanındaki arkadaşının yüzüne 15 saniye tebessüm ederek bakmasını istedik. Sonrasında ise teker teker söz hakkı vererek yanındaki arkadaşının fiziksel olarak farklı olduğu noktalarını tanımlamalarını sağladık. Öğrenciler birbirlerinin boy, saç rengi, göz rengi, gözlük kullanmak, kilolu ya da zayıf olmak, vb. çeşitli özelliklerini saydılar. Bu noktada Allah'ın herbirimizi farklı farklı yarattığı ve bizi biz yapan farklılıklarımızın hayatımıza renk kattığı bilincine ulaşmalarını sağladık. İkinci etkinliğimizde ise, yine her bir öğrenci yanındaki arkadaşının en belirgin kişilik özelliklerini bir kağıda yazdı. Sorumluluk sahibi, çekingen, atılgan, şakacı, ani tepkiler veren, araştırmacı, yardımsever, vb. özelliklerle birbirlerini tanımlayan öğrenciler, bu farklı kişilik özelliklerinin sınıfa zenginlik kattığını farkettiler. Bu farklılıklarımıza rağmen, "her insan ağlar, güler, yemek yer, oynar, çalışır, ancak bunu ortaya koyuş şekli farklıdır" diyerek hepimizin insan olduğu noktasında buluştuk.

Sonuç olarak hem kendisi hem de çevresindekiler hakkında bilinç geliştiren öğrencileri, ayrımcılık ve önyargı problemlerini aşma, kendisini ve çevresindekileri koruma konusunda cesaretlendirdik. "kıpırdak ile şıpırdak; farklılıklara saygı" adlı şarkıyı dinleyerek eğitimimizi sonlandırdık.

28-11-201828-11-201828-11-201828-11-201828-11-201828-11-201828-11-201828-11-201828-11-2018

Yayın: 28.11.2018 - Güncelleme: 06.11.2020 17:13 - Görüntülenme: 424